Viktigt om kalla vatten och nedkylning

Det är livsviktigt att veta hur man ska bete sig om man själv eller någon annan hamnar i kallt vatten. Här kommer därför tips, instruktioner och råd om detta.

Kläder

Hamnar man i kallt vatten kan man få reaktioner som att hyperventilera, att andningen låser sig och att man tappar omdömet. Det går snabbt att förlora kroppsvärmen i kalla vatten. Exempelvis har man bara 50% chans att överleva om man befinner sig i 5-gradigt vatten under en timme med normal klädsel. Därför är det viktigt att se till att ha tillräckligt mycket och rätt sorts kläder på sig.

Undvik panik

Man ska spara värme och energi genom att inte röra sig mer än nödvändigt. Håll ihop benen och ha armarna korsade över bröstet. En nedkyld människa som upptas ur vattnet ska inte hjälpa till själv utan behandlas varsamt. Hög aktivitet gör att kallt blod strömmar in i ytterligare delar av kroppen. Byt till torra kläder och skydda den nedkylde mot vind och kyla. Kryp ner i sovsäcken om den finns med eller en filt. Är man mycket nedkyld måste man fokusera på att värme huvud och bål.

Använd flytväst

Man ska alltid använda flytväst när man paddlar kajak även om vattnet inte är särskilt kallt. Även i badvänliga vatten förlorar man efter en längre tid kroppsliga förmågor och det går fort att förlora finmotoriken i händer och fötter även i dessa vatten. Eftersom kroppsrörelse skyndar på nedkylningen i kroppen är det ofta en dålig idé att försöka simma iland. Man ska därför träna på att ta sig tillbaka in i kajaken om man skulle ramla ur så att man sedan kan paddla i land.

Paddla aldrig berusad

Det kan låta som en självklarhet men på semestern gör många det ändå. Förutom att man tappar omdömet påskyndas kroppens avkylning när man har alkohol i blodet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *