Tips och råd vid köp av kajak

Har man inte tidigare köpt en kajak kan det vara svårt att veta vad man bör tänka på. Vad det är för likheter och skillnader, hur lång och stor kajak man bör ha och så vidare. Här kommer därför lite tips och råd till den som funderar på att skaffa kajak för första gången.

Kajakens stabilitet

En nybörjare behöver ofta till att börja med en kajak som är stöttålig, stabil och lätt att styra. Man kan avgöra om kajaken är stabil genom att se hur platt kajakens botten är. Kajaken är stabilare ju bredare och plattare dess botten är. Har man möjlighet är förstås det bästa alternativet att prova kajaken innan man köper den.

Anpassa efter kajakens paddlare

Det är viktigt att ta hänsyn till vikt, längd och kroppsstorlek hos den som ska paddla kajaken. Vuxnas kajaker är ofta mellan 4.5 – 6 meter långa medan barns ofta är ca 4 meter. En kortare kajak är mer lättmanövrerad. Se även till att det går att ställa in fotpedalerna som man styr rodret med efter den längd som önskas. Det bör även gå att justera ryggstödet i både sidled och höjdled samtidigt som man sitter i den. Självklart bör sitsen även vara komfortabel och behaglig.

Begagnad eller ny?

I slutet av varje månad säljer ofta många uthyrare sina begagnade kajaker till rabatterade priser. Om man orkar vänta dvs. Andrahandspriser på kajaker är mycket bra så om man ångrat sig och vill sälja sin kajak för att köpa en annan går det ofta bra utan att plånboken tar allt för mycket skada.

Plast eller fiber?

Det är egentligen ingen skillnad rent paddlingsmässigt, åtminstone inte för nybörjaren. En plastkajak är dock lite tåligare än en i glasfiber och är bra om man vill slippa oroa sig för sprickor, medan glasfiberkajaken ser lite lyxigare ut och glänser mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *