Ställen att paddla på i Sverige

Paddla kajak i Sverige

Bor man i Sverige och vill ha bra paddelvatten så behöver man inte resa utomlands. I Sverige finns det nämligen otroligt många olika fantastiska vatten att paddla i. Eftersom intresset har ökat de senaste åren för kajakpaddling så finns det längs den svenska kusten många platser som erbjuder kajakuthyrning. Många uthyrare erbjuder kompletta paket för paddlingsturen så behöver man heller inte skaffa all dyr utrustning det första man gör. Däremot kan det vara bra att skaffa rätt kläder på exempelvis itaboutdoor.se. Sverige har kajakvatten i världsklass. Här kommer några tips på ett par av dem i olika delar av landet.

  • Bor man på västkusten är man lyckligt lottad. Bohusläns skärgård brukar nämligen kallas för Sverige vackraste skärgård. Här finns Kosterhavets nationalpark med massor av olika växter och djur. Skärgården har även utsetts av CNN travel till ett av världens sista stora vildmarksområden.
  • Stockholm är inte bara huvudstad och jäkt. Här finns även Sveriges största och populäraste skärgård för paddlare. Stockholms skärgård sträcker sig 15 mil från Arholma till landsort och det finns paddling på alla möjliga svårighetsnivåer.
  • Östgöta skärgård erbjuder stor variation vad gäller skog, klippor och natur med öppen horisont. Den sträcker sig från Gryt till Arkösund och har en mängd olika obebodda öar och kobbar som lämpar sig för övernattning.
  • Höga kusten är ett världsarv sedan år 2000 och erbjuder en unik miljö med dess höga klippöar och slipade hällar från istiden. Här kan man förutom att paddla bestiga berget högklinten som är 281 meter högt.
  • I Småland ligger Misterhults skärgård som är en lugn och vacker skärgård med vackra fiskelägen och små öde öar. Smala sund och grund håller båttrafiken på avstånd och det finns många bra tältplatser. Dessutom finns det möjlighet att få syn på både havsörn och säl.
  • I Hälsingland ligger lilla men vackra Söderhamns skärgård. Här finns väldigt lite båttrafik och runt 500 öar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *