Kajak och transport

Att transportera sin kajak

Man behöver ofta transportera kajaken från bilen till bryggan eller från förvaringen till vattnet. Ibland även mellan vattendrag och sjöar eller andra ställen där det är hinder i vägen, eller om man helt enkelt snabbt behöver komma iland på grund av väder och vind. Här kommer lite tips för hur man kan transportera sin kajak, vare sig det är långa sträckor eller kortare.

Korta transporter och förflyttningar

För kortare förflyttningar kan man skaffa en kajåkvagn, vilket finns i olika storlekar. Det finns till och med såna man kan fälla ihop och ha plats med i kajaken. En bra idé kan vara att skaffa om man planerar att ge sig ut på en längre tur där det behövs många förflyttningar. Det kan också vara bra om man planerar att övernatta och vill flytta kajaken från den plats där man har lagt till.

Längre sträckor

När man transporterar kajaken mellan hem och vatten behöver man oftast en bil, förutsatt att man inte bor vid vattnet. Men även då kanske man ibland är sugen på att testa nya paddelvatten. Då krävs det någon form av hållare till kajaken på lasträcket. Använder man ofta bilen för transport är det bra att skaffa en specialanpassad hållare för kajaker som går att köpa på olika friluftsbutiker eller på nätet. De är stabila och minskar onödigt slitage på kajaken. De är lätta att ta på och av takräcket och kan dessutom användas till förvaring i exempelvis garaget eller andra platser.

Om man bara ska transportera kajaken när man köper den och planerar att använda den i ett nära vatten där man inte är beroende av transport med bil räcker det ofta med att klä takräcket med något mjukt och använda spännband. Lägg något mjukt under spännbanden för att undvika repor och slitage på kajaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *