Hur man paddlar

Paddelguide till kajak

För att få ut så mycket som möjligt av paddlingsturen är det viktigt att ha en bra teknik. Det gör att man orkar paddla längre eftersom man spar energi. Då blir det dessutom en roligare och mer njutningsfull upplevelse. När man ska paddla kajak finns det en hel del grundtips och regler. Här kommer några av dem.

Grepp

Då ansträngningen med de tusentals paddeltag man tar varje tur redan är stor som det är, bör man inte hålla för hårt i paddeln. Att hålla för hårt leder till överansträngning i handleder och fingrar. Se till att ha ett grepp som känns stadigt men ändå inte för hårt.

Hur man ska sitta

Sitt med benen lätt böjda och med överkroppen lätt framåtböjd. Undvik att luta dig bakåt. Justera benstöden så du kan sitta med benen lite böjda. Detta eftersom man annars måste jobba med vaden när man använder fotpedalerna vilket är mer ansträngande än att använda lårmusklerna.

Paddla

Paddeltaget ska börja nära kajaken och så långt fram man når utan att behöva luta sig framåt. Innan man drar paddeln bakåt ska paddeln vara helt nere i vattnet eftersom man då får ut maximal kraft av varje paddeltag. Dessutom slipper man stänka vatten bakåt vilket kan vara irriterande för den som befinner sig bakom dig.

Inte bara armarna

Hela överkroppen ska användas genom paddeltaget. Den största kraften ska komma från bålen och ryggen. Det är mycket mer ansträngande att bara använda musklerna i armen. Man ska dra med rygg och axel och vrida på bålen samtidigt som man håller emot med benet och trycker ifrån med den andra armen. Musklerna som inte används ska vara avslappnade. Paddeldraget slutförs vid den linje som bildas mellan axlarna och inte längre än så. Slutligen ska inte paddeln föra in vatten i kajaken. Därför ska man hålla ut armbågen från kroppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *