Allmänt om kajaker

Vad är en kajak?

Ordet kajak kommer från de kanadensiska eskimåernas (inuiternas) språk och betyder från början “farkost för män”. Det är en form av kanot och därmed alltså en farkost som används i vatten. Kajaker använder sig inte av motorer och kajaker har använts för fiske och jakt på platser som Grönland, Alaska och Kanada i tusentals år. Idag använts de mest i samband med friluftsliv, tävlingssammanhang och träning.

Vad är skillnaden från en kanadensare?

Den kanske största skillnaden är hur man sitter i de olika farkosterna. Medan man i kanadensaren sitter upprätt på olika sittplatser, sitter man i en kajak på botten av kajaken med utsträckta ben. En annan skillnad är att en kanadensare oftast är öppen medan en kajak är stängd med enbart sittplatsen öppen. Dessutom ser paddeln annorlunda ut. I en kajak använder man en paddel med ett blad i varje ände medan man i kanadensaren endast har ett blad i en ände. I moderna kajaker styr man oftast med fötterna på pedaler som styr ett roder i aktern medan paddeln endast är till för att reglera farten. Eftersom kajaker inte är öppna kan man “snurra runt” med dem utan att det kommer in vatten. Detta görs främst för att kyla ner sig om det är het sol och kallas för kantring. Det krävs en del träning för att lyckas.

Börja med kajak

Kajak är ett utmärkt fritidsnöje för den som älskar natur, frisk luft och träning. Sverige och Skandinavien med sina tusentals vattendrag och sjöar lämpar sig perfekt för kajakpaddling på sommaren (eller andra årstider för den som inte är rädd för kyla). Många ställen erbjuder uthyrning och instruktioner för nybörjaren. Man ska aldrig vara ensam när man paddlar kajak i början så om du inte har någon att gå med, försök att boka in ett tillfälle när det är fler deltagare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *